Tanzanya’da 21.3 milyon büyükbaş hayvan vardır. Bu rakam Doğu Afrika’daki en büyük büyükbaş popülasyonudur. Hayvanların %97si küçük ölçekli çiftçilerin elinde bulunmaktadır ve çiftçiler tüm türler arasında %99 paya sahip yerel tür inekler sebebiyle verimsizlikle karşı karşıyadırlar.
Yerel tür inekler günlük sadece 2-3 litre süt verirken süt verimi yüksek türlerin (JKersey, Holstein gibi) süt kapasitesi 7 ila 10 litre arasındadır. Süt verimi yüksek inek türleri ile küçük ölçekli çiftçiler gelirlerini %300 artırabilirler.
Yapay Döllenme (AI) sürü kalitesini artırmak ve istenilen genetic özellikleri tanıtmak için gerekli bir yöntemdir. AI Tanzanya’da fakirliği azaltmak için çok yüksek bir potansiyele sahiptir ve kırsal kesimlerde yaşayan toplulukların hayatlarında çok büyük bir rol oynayabilir. Şu ana dek bu proje ile Tanzanya’nın farklı kıyı kesimlerinde 1750 keçi ve 167 inek dağıtılmış ve insanların ürünleri için daha yüksek geri dönüş almalarına yardımcı olunmuştur.
Matuwa Ally’nın Hikayesi – Berekete Yolculuk
47 yaşındaki Matuwa Ally yağmurların az yağmasından en çok etkilenen fakir çiftçilerden biriydi. Ürün verimi %50 düşmüştü ve 5 kişilik ailesini geçindirebileceği başka bir geçim kaynağı yoktu. Kendisi Köy Heyeti tarafından Holstein türü inek almak ve gerekli eğitimlerden geçmek üzere seçildi. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca bu inek üç kez yavrulayarak süt satışı yapmasına ve ailesini geçindirmesine yardımcı oldu. Günde kazandığı 5 dolar ile ailesi temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve gelecekteki zorluklara göğüs gerebilecek güçte. “ineklerim yavruladığında tasarruflarımın hiç olmadığı kadar arttığını görüyorum. İnsanlar bana yerel ineklerin 3 katı fiyat teklif ediyorlar.” Ally’nin adımlarını takip eden diğer insanlar da değişik inek ırklarından satın almaya başladılar.
No comment yet, add your voice below!