Tanzanya: Su Projesi

Her gün 20 litre içme suyu için 4KM yürüdüğünüzü hayal edebiliyor musunuz? Ne yazık ki bu Tanzanya’da olağan bir durum.”

 

Temiz içme suyuna ve iyileştirilmiş kanalizasyon sistemlerine ulaşım sağlık, fakirliğin azaltılması ve cinsiyet eşitliği için gereklidir. Fakat Tanzanya’da 21.6 milyon insane temiz içme suyu kaynaklarından uzaktır ve içmeye uygun olmayan su kaynaklarından su içmek durumundadır.

Neredeyse nüfusun yarısının ana su kaynağı yağmurla beslenen gölet, dere, nehir ve okyanuslardır. Bu tür kirli su kaynaklarından su kullanımı insanları bulaşıcı hastalıklara ve ölüme sebebiyet vermektedir. Buna ek olarak kadınlar her gün 2 ila 3 kilometre yürüyerek çok büyük zamanlarını günlük su ihtiyaçlarını gidermek için harcamaktadırlar.

Sa’d bin ‘Ubadah RadhyAllahu ‘anh sordu, ‘Ey Allah’ın Elçisi (SallAllahu ‘aleyhi vesselem),

Hangi sadaka daha üstündür?’ Buyurdular ki ‘İçme suyu sağlamaktır.’

{Sunan an Nasa’i}

“Tanzanya’da her yıl 7.000den fazla çocuk kirli su ve kanalizasyon sebebiyle oluşan ishalden hayatını kaybetmektedir. (Water Aid Tanzanya)”

2009 yılından beri Islamic Help Tanzanya su pompaları, artezyen kuyuları, kuyular, yağmur suyu hasadı, güne enerjisi ile çalışan artezyen kuyuları, Harim kurulması, su tasarrufu ve hijyen eğitimleri aracılığı ile toplum yaşamını iyileştirmek için çalışmaktadır. Bugüne dek Islamic Help Tanzanya’nın 7 bölgesinde (Tanga, Mafia, Muheza, Pangani, Temeke, Ilala, Mkuranga, Kisarawe, Kilwa, Kibululu ve Bagamoyo) 157 su sistemi kurarak 56780 insanın kullanımına sunmuştur.

“Suyun bir damlası bir çuval altından daha değerli”

37 yaşındaki Mariam 3 çocuğu ile Pangani ilçesinin Meka köyünde yaşamaktadır. Her gün saat 5’te kalkarak içme suyu getirmek üzere 3 kilometre uzaklıktaki nehre yürümekteydi. Bu işlem sabah ve akşam ikişer saatini almaktaydı. “Yaşamlarımızın yarısı evimize su getirmekle geçiyor.” Evine getirdiği su içmek için uygun olmadığından çocukları sıklıkla kolera ve diğer su ile bulaşan hastalıklara yakalanmaktaydı. “Çocukluğumdan hatırladığım tek şey, herşeyi kaçırabilirsin ama günde iki kez suya gitmeyi kaçıramazsın. Evinin yakınında su kaynağı olması sadece şanslı insanların sahip olduğu büyük bir lüks, zamandan tasarruf ettiriyor ve içmek için temiz su sağlıyor.”

Islamic Help Mariam’ın evinin hemen yakınına 378 evin faydalanacağı tulumba tipi bir kuyu açtı.

Bugünlerde kuyunun önünde her zaman su alma sırasını mutlulukla bekleyen uzun bir kuyruk var. Mariam vakitten yaptığı tasarruf sayesinde kendisine küçük bir bahçe yaptı ve ileride ekstra gelir elde etmek daha fazlasını yetiştirmeyi umuyor.

Yağmur Suyu Hasadı Sistemi

Pangani ilçesinde suya, kanalizasyon ve temizlik hizmetlerine ulaşmak çok güçtür. Bölgedeki 34 okuldan yanlızca 4 tanesi temiz içme suyu kaynağına sahiptir ve bu durum sonucunda öğrenciler arasında idrar yolu hastalıkları, solunum yolu bozuklukları ve dizanteri oldukça yaygındır.

Meka İlkokulu - Vaka Örneği

Meka köyündeki ilkokulda 250 öğrenci ve 4ü erkek 3 kadın toplam 7 öğretmen bulunmaktadır. Islamic Help’in başarılı olan müdahelesinden önce okula en yakın su kaynağı 2 kilometre ilerideydi ve çocuklar hijyenik olmayan tuvaletleri kullanmak zorundaydı. Neredeyse %90ı idrar yolları enfeksiyonu hastasıydı.

Islamic Help burada 5000 litre kapasiteli bir yağmur suyu hasadı sistemini temizlik ve tuvalet ihtiyaçları için kullanıma açtı. Okul müdürü “çocuklar çok mutlu. Suyu içebiliyor, yaz günlerinde yüzlerini yıkıyor ve tuvaletlerde kullanıyorlar” diyor.

Su projesi insanların hayatlarını olumlu yönde değiştiriyor!

Kuyu açmak için seçilen köyler sürekli susuzluk problemi çekiyordu. Pek çoğunda ana su kaynağı yqağmur gölleri, dereler, nehirler ve okyanuslardı.

Buna ek olarak kadınlar her gün iki üç kilometre yürüyerek su taşıyorlardı.

Su projesi su ile bulaşan hastalıkları ve ölümleri önlüyor ve fakir kalmış topluluklara sürekli su kaynakları sunuyor. Prestijli bağışçılarımızın finansal desteği ile Islamic Help Tanzanya şimdiye dek 178 kuyu açtı ve

76780 nüfusa

0
18175 haneye
0
12 okula
0
6 dispansere
0
1 eko köye
0